Totaal aantal pageviews

woensdag 30 maart 2011

Geen wapensteun aan Libische rebellen

België wil voorlopig geen wapens leveren aan de rebellen in Libië om zo Khaddafi sneller te doen vallen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) meegedeeld. De VS overweegt de levering van wapens wel.



Susan Rice, de VN-ambassadrice van de VS, verklaarde gisteren. "we hebben nog niet besloten om wapens aan de rebellen te leveren, maar we sluiten de mogelijkheid niet meer uit.” Ook Amerikaans president Obama gaf vannacht voor het eerst zijn mening over de wapenleveringen. "Laten we zeggen dat we dat, als we dat zouden willen, makkelijk zouden kunnen. We houden alle opties open op dit moment."
Wat een belangrijke rol speelt in de toekomst is de contactgroep die gisteren op de conferentie in Londen werd opgericht vindt Vanackere.


De contactgroep, waar ongeveer een 20-tal landen zouden in zitten, wordt dus het klankbord. "Als ze ons vragen, zeggen we geen nee", aldus Vanackere. Maar het belangrijkste in voor hem vooral de steun van de Arabische wereld. "Cruciaal is het evenwicht. In Parijs heeft men nagelaten om een aantal partners rond de tafel te vragen, ik denk aan Turkije. Het heeft ons heel wat tijd gekost om de plooien achteraf weer glad te strijken."

Bron: De Redactie
Foto's: De Redactie

Minder beboeting bij De Lijn


De Lijn heeft vorig jaar 38.835 pv’s opgemaakt voor het rijden zonder ticket en voor overlast. Dit is ongeveer 15 procent minder dan in 2009. 








Sinds de invoer van het nieuwe boetesysteem, heeft de lijn al veel minder hard moeten optreden. Dit komt o.a. door het installeren van beveiligingscamera’s in bus en tram, al reeds 1000 trams en bussen zijn daarmee uitgerust.

Ook maakt De Lijn gebruik van extra inspecteurs  en werken ze samen met straathoekwerkers die het gevaar in risicobuurten goed inschatten. Daardoor is het in die risicobuurten veiliger. Op gevaarlijke lijnen zetten ze ook extra controleurs.

De meeste gevallen van overlast voor De Lijn zijn o.a. vooral reizigers die roken op de bus, die hun schoenen op de zitjes leggen en weigeren plaats te maken voor anderen. Een boete loopt al gauw op tot €500.

Bron: Het Nieuwsblad
Foto: Het Nieuwsblad

De Rode Duivels in euforie


België heeft Azerbeidzjan verslaan met 4-1, het enthousiasme rond de rode duivels blijft dus duren. Het met 35000 mensen gevulde Koning Boudewijnstation zag Leekens zijn jongens met sprankelend voetbal schitteren. België staat na de zege van Turkije in Wenen alleen tweede in hun groep.

België domineerde de hele partij wat al vroeg resulteerde met een schot op de lat van Chadli en een afgeweken vrije trap van de sterke Jan Vertonghen, waardoor de doelman van de Azeris geen enkele kans had: 1-0. Een doelpuntenfestijn bleef echter uit, omdat de bezoekers op corner al snel de bordjes gelijkstelden. Door een onoplettendheid van Lombaerts kon Abisjov een hoekschop binnen koppen: even werden de veel opgekomen fans nerveus.
Het Belgische spelpeil verwaterde. Zonder te overtuigen en met hulp van een bezoeker  kon België de schade na een halfuur herstellen. De scheidsrechter legde de bal terecht op de stip, Simons trapte niet overtuigend maar scoorde wel, in zijn 82e interland.  

Met een knap staaltje dribbelwerk vond Witsel Chadli,  die de  3-1 binnen kopte.
Na de rust zagen de 35000 fans vele kansen maar Witsel, Vossen en Chadli konden die kansen niet omzetten in een doelpunt. Het dipje van de eerste helft kwam er ook in de tweede. Dit was het sein voor Georges Leekens om Hazard in te laten vallen, in de 55ste minuut kwam Eden Hazard luid toegejuicht op het veld voor Dembele. Het wonderkind van Lille zorgde met een solo langs de lijn, volgend in een corner en een afgemeten voorzet voor de 4-1, die Jelle Vossen voor zijn rekening nam.
De menigte kon de prestatie van hun Duivels wel appreciëren. Op de tribunes wordt de polonaise gedanst. Het was zes jaar geleden dat de Rode Duivels nog eens twee kwalificatiematchen na elkaar konden winnen.

Bron: Sporza
Foto: Sporza